Glavni sadržaj | Tražilica

Oktal Pharma

Opširnije o proizvodu

Synocrom®

Synocrom®

Informacije samo za zdravstvene djelatnike

Sastav
1 ml† Synocrom® sadrži 10.0 mg natrij hijaluronata, natrij klorida, natrij monohidrogen fosfata, limunske kiseline i vodu za injekcije.

Opis medicinskog proizvoda
Synocrom® je vodena 1% otopina natrij hijaluronata.
Postupak sterilizacije: sterilizacija u primarnom pakiranju primjenom pare pod pritiskom.
Synocrom® je sterilna, apirogena, izotonična, viskoelastična otopina za intra-artikularnu primjenu (iniciranje u šupljinu zgloba koljena).

Indikacije
Ublažavanje boli i ograničene pokretljivosti kao posljedica degenerativnih ili traumatskih promjena u sinovijalnom području zgloba koljena.

Osobine i djelotvornost
Svi sinovijalni zglobovi, a osobito zglobovi opterećeni težinom tijela sadrže viskoelastični natrij hijaluronat. Natrij hijaluronat ima osobine podmazivanja i svojstvo ublažavanja opterećenja kod iznenadnih (stresnih) opterećenja zgloba te omogućavaju njegovu normalnu i bezbolnu pokretljivost.

Kod bolesnika s degenerativnim bolestima zglobova (osteoartroza), viskoelastičnost† sinovijalne tekućine je uočljivo oštećena. Rezultat toga je povećanje† mehaničkog stresa zgloba† i degeneracija zglobne hrskavice (ukočenost i bolnost pri pokretu). Intra-artikularna primjena natrij hijaluronata visoke čistoće, s vrlo dobrim viskoelastičnim osobinama, poboljšava kvalitetu podmazivanja zgloba. Podmazivanjem i ublažavanjem opterećenja zgloba Synocrom®†smanjuje bol i poboljšava pokretljivost. Njegovo djelovanje može trajati nekoliko mjeseci nakon primjene pet intra-artikularnih injekcija.

Doziranje i način primjene
Izvadite iz sterilnog pakiranja špricu gotovu za primjenu, lagano zakrenite gumeni zatvarač „luer lock“ adaptera i pažljivo stavite iglu na odgovarajuće mjesto. Synocrom® se inicira u zglob koljena 3 do 5 puta u tjednim intervalima. Istovremeno može biti liječeno više zglobova.

Primjena 5 injekcija može biti djelotvorna tijekom više od 6 mjeseci, zavisno od težine bolesti zgloba. Nakon prestanka djelovanja liječenje se može ponoviti.

Kontraindikacije
Synocrom® se ne smije primijeniti kod poznate preosjetljivosti na sastojke proizvoda. Kako se Synocrom® primjenjuje u obliku intra-artikularnih injekcija, bolesnici s gonartritisom bakertjalnog uzroka moraju biti isključeni iz liječenja kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Liječnik koji daje Synocrom® injekcije mora biti upoznat sa svim imunološkim i drugim potencijalnim rizicima povezanih primjenom biološkog materijala.

Nuspojave
Bolesnici tijekom primanja Synocrom® injekcija mogu imati lokalne simptome u liječenom koljenu (bol, osjećaj topline, crvenilo i oteklinu). Da bi se izbjegli ovakvi simptomi preporučljivo je na koljeno staviti ledeni oblog 5 do 10 minuta nakon iniciranja.

Mjere opreza
Synocrom® je predviđen samo za jednokratnu intra-artikularnu primjenu i nakon otvaranja ne može se ponovo sterilizirati. Ne smije se primijeniti nakon navedenog roka valjanosti niti ako je unutrašnje pakiranje oštećeno ili otvoreno.

Farmaceutski oblik i veličina opreme
Synocrom® se isporučuje u špricama za jednokratnu uporabu sa 2 ml proizvoda u sterilnom pakiranju. Jedna Synocrom® injekciona šprica sadrži 20 mg natrij hijaluronata.
Veličina opreme: Kartonska kutija sa 1, 3, 5 i 50 Synocrom® šprica za jednokratnu† uporabu.

Uvjeti čuvanja
Synocrom® se čuva na sobnoj temperaturi (oko 250C), zaštićeno od smrzavanja i direktnog sunčanog svjetla. Čuvati izvan dohvata i vidokruga djece.

Revizija teksta upute
April†2003

^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica