OCTENISEPT® GEL ZA RANE

20 ml

Hidrogel za akutne rane i lakše opekline

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o medicinskom sredstvu,  a o rizicima i nuspojavama pitajte svog ljekara ili farmaceuta

Octenisept gel za rane se primjenjuje kod akutnih ozljeda kože kao što su ogrebotine, porezotine i opekline blažeg stupnja (među koje spada i koža oštećena pretjeranom izloženošću sunčevim zrakama). Kako bi rana mogla optimalno zacijeliti, trebala bi biti opskrbljena dovoljnom količinom vlage, jer se u postupku zacjeljivanja stanice kože moraju moći dijeliti i pomicati, što se najbolje postiže u vlažnoj okolini. Uz to, ranu treba zaštititi i od infekcija. Posebna formula octenisept gela za rane optimalno opskrbljuje ranu vlagom i formira zaštitni sloj koji sprječava prodor bakterija i mikroorganizama u ranu, jer se oni deaktiviraju u samom gelu. Na taj način octenisept gel štiti od (novih) infekcija i upala, te pospješuje i ubrzava prirodno zacjeljivanje rana. Octenisept gel je bezbojan i ne peče pri nanošenju.

Neposredno nakon ozljede posprejajte octenisept otopinom za sluznicu i kožu. Nakon toga ranu prekriti tankim slojem gela za rane. Prema potrebi pokriti zavojem ili flasterom. Nanosite octenisept gel za rane jednom do dva puta na dan, sve do potpunog zacijeljenja rane. Vrh tube proizvoda iz higijenskih razloga ne smije doticati ranu ili druge površine.

Ako se kombinira s gazom, može doći do zasušivanja, a time i otežana odvajanja gaze od rane. Ne koristiti istodobno sa sapunima za čišćenje rana, kremama, uljima, enzimima ili sličnim, jer može naškoditi konzervansima. Ne koristiti zajedno s PVP jodom, jer bi to moglo obojiti kožu i ograničiti antiseptičko djelovanje PVP joda. 

Čega se morate pridržavati tijekom primjene octenisept gela za rane?
Octenisept gel za rane ne koristite kontinuirano dulje od dva tjedna bez liječničke kontrole. S obzirom da se alergije nikada ne mogu isključiti u potpunosti, octenisept gel za rane ne bi trebalo koristiti kod već poznatih alergija ili sumnje na mogućnost pojave alergijske reakcije na jedan od sastojaka. Samo za vanjsku primjenu. Kako bi se izbjegla moguća oštećenja tkiva, octenisept gel za rane ne smije se koristiti na hrskavici, u uhu i u nosu i ne smije dospijeti u oko! Ne koristiti za infuziju ili za injekciju! Ne piti! Koristiti samo ispravna i neoštećena pakiranja.
Kako se čuva octenisept gel za rane?

Zaštititi tubu od izravnog sunčeva zračenja. Kod skladištenja neotvorenog pakiranja na temperaturi 5-25°C, octenisept gel za rane može se upotrijebiti do datuma roka valjanosti. Čuvati izvan dohvata djece.

Voda, propilenglikol; hidroksietilceluloza; oktenidinhidroklorid

Široki spektar antimikrobonog djelovanja, brz početak djelovanja (1 min.) i dugotrajan učinak (remanencija 24 h), vrlo dobra podnošljivost na koži i sluznicama, prikladno za novorođenčad i nedonoščad, bezbolno liječenje, bezbojan.

Ne.  Octenisept gel se samostalno može koristiti samo za akutne rane kao npr. porezotine, ogrebotine i sl. te opekline blažeg stupnja. U kombinaciji s octenisept otopinom za sluznicu i kožu može se koristiti i za hronične rane, ali tek nakon antisepse rane octenisept otopinom. Tada djeluje kao suportivna terapija zacjeljivanju, jer vlaži rani i čini zaštitnu barijeru ulasku stranih patogena u ranu. 
Ne. Octenisept gel se primjenjuje samo na ranama, a na sluznicama poput usne šupljine ili anogenitalnog područja primjena nije indicirana.  

VEZANI SADRŽAJI

ZAŠTITITE RANU I POTAKNITE CIJELJENJE

Cilj liječenja rane je zaštititi je od infekcije i daljnje traume, te tako utjecati na stvaranje manje upadljiv ožiljak.

Saznajte više

ANTIMIKROBNA IZVRSNOST OKTENIDINA

Oktenidini zadovoljavaju brojne kriterije koji se traže od dobrog antiseptika i korisnici ih prihvaćaju u visokom postotku

Saznajte više