HISTORIJSKI RAZVOJ

Od utemeljenja prije više od 20 godina, Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo prerasla je u respektabilnog poslovnog partnera na području Bosne i Hercegovine i šire regije u području apotekarskog poslovanja, veleprodaje farmaceutskih proizvoda i proizvoda za očuvanje zdravlja.    

2002.

UTEMELJENJE

Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo utemeljena kao društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge u privatnom vlasništvu; opskrbljuje apoteke, bolnice i druge zdravstvene ustanove širokim asortimanom lijekova i ostalih medicinskih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza.
2004.

STRATEŠKO PARTNERSTVO

Potpisan ugovor s njemačkom veledrogerijom Andreae-Noris Zahn AG (ANZAG) o prijenosu 49 posto vlasničkog udjela.
2006.

PRESELJENJE U NOVE PROSTORIJE

Preseljenje iz iznajmljenih prostorija u novi, vlastiti poslovni prostor, koji se sastoji iz upravne zgrade i skladišnog prostora ukupne površine 2800 m2.
2008.

RAZVOJ

Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo prerasla u jednu od najznačajnijih veledrogerija na području Bosne i Hercegovine i broji 43 zaposlenika.
2010.

ALLIANCE BOOTS KUPIO ANZAG

Veledrogerija Andreae-Noris Zahn AG (Anzag), koja posjeduje 49% udjela Oktal Pharme, postala povezano društvo Alliance Bootsa, internacionalne grupacije koja se bavi zdravljem i ljepotom. 

 
2012.

STRATEŠKO PARTNERSTVO WALGREENS-a I BOOTS ALLIANCE-a

Walgreens i suvlasnik Oktal Pharme Alliance Boots ulaze u strateško partnerstvo s ciljem osnivanja prve globalne kompanije koja udružuje mrežu apoteka, farmaceutskih proizvoda i proizvoda za očuvanje zdravlja; Walgreens kupio 45 % vlasništva Alliance Bootsa, s opcijom naknadnog otkupa u cijelosti. 

2012.

ŠIRENJE POSLOVANJA U BiH

Oktal Pharma kupila 70 % veledrogerije Velfarm d.o.o. Gračanica, Bosna i Hercegovina, osnovane 1997. godine. 
 
2013.

ALLIANCE HEALTHCARE AG

Od 1. aprila 2013. veledrogerija Andreae-Noris Zahn AG (ANZAG), suvlasnik Oktal Pharme, posluje pod nazivom Alliance HealthCare AG, Deutschland. 

2014.

WALGREENS BOOTS ALLIANCE

Spajanjem kompanija Walgreens i Alliance Boots, u decembru 2014. formiran je Walgreens Boots Alliance, prva globalna kompanija na svijetu u području apotekarskog poslovanja, farmaceutskih proizvoda i proizvoda za očuvanje zdravlja, čijom članicom postaje i Oktal Pharma.
 
2018.

INTEGRACIJA SISTEMA KVALITETA

Integracija postojećih sistema kvaliteta i implementacija sistema kvaliteta prema zahtjevima normi EN ISO 9001:2015.
 
2019.

OKTAL PHARMA SARAJEVO D.O.O. PRIPOJILA VELFARM D.O.O. GRAČANICA

Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo nastavlja kontinuitet svoga rada, kao i rada društva Velfarm d.o.o. Gračanica, a koje se Oktal Pharmi Sarajevo pripaja kao podružnica u Gračanici.
2020.

ZATVARANJE PODRUŽNICE OKTAL PHARMA GRAČANICA

U skladu s odlukom rukovodstva Oktal Pharme d.o.o. Sarajevo, Podružnica 1 u Gračanici prestaje poslovati.
2021.

AMERISOURCEBERGEN CORPORATION

Prijenos vlasničkog udjela Walgreens Boots Alliance na AmerisourceBergen Corporation (ABC)