Prvi Melanoma dan u Republici Srpskoj

Oktal Pharma Sarajevo sa zastupstvom Pierre Fabre Dermocosmetique podržala je prvu preventivno – zdravstvenu akciju “Melanoma dan” i predstavila Avène program za zaštitu od sunca

U Banja Luci je 18. maja 2012. po prvi put organizovana javna preventivno – zdravstvena akcija “Melanoma dan”. Organizatori akcije su bili Klinički centar Banja Luka i Udruženje dermatovenerologa Republike Srpske.

Projekt je medicinskog, humanitarnog i savjetodavnog karaktera, a osnovni ciljevi su prevencija, obrazovanje i informisanje radi:

  • ranog otkrivanja melanoma, što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja;
  • osvješćivanja šire javnosti o opasnostima nepromišljena ponašanja na suncu, o štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje i pravilnim načinima zaštite od UV zraka;
  • isticanja važnosti samopregleda madeža. 
U sklopu navedene akcije organizirani su besplatni klinički i dermatoskopski pregledi za pacijente na Klinici za kožne i polne bolesti Kliničkog centra Banja Luka i u privatnim dermatovenerološkim ordinacijama, kao i savjetovanje o štetnom djelovanju UV zraka.

Oktal Pharma Sarajevo sa zastupstvom Pierre Fabre Dermocosmetique podržala je ovu akciju i predstavila Avène program za zaštitu od sunca u prostoru Klinike za kožne i polne bolesti. Na Avène izložbenom prostoru pacijenti su se mogli informisati o proizvodima koji pružaju sigurnu zaštitu od sunca, dobiti stručni savjet i besplatan uzorak njima primjerene zaštite.