Novi standardi u zaštiti od sunca

Avène dermatološki laboratoriji prvi su i kao jedni od rijetkih u označavanju svojih proizvoda primijenili novu europsku klasifikaciju oznaka za visinu faktora zaštite od sunca

COLIPA (Europsko udruženje za kozmetičku industriju) usvojilo je novu metodu mjerenja faktorima SPF-a: od 2 (najmanji stepen zaštite) do 50+ (najviši stepen zaštite - svi proizvodi čiji je zaštitni faktor bio jednak ili viši od 60). Nova klasifikacija je uvedena, jer mnogi proizvođači primjenjuju australski ili američki sustav označavanja zaštitnih faktora koji međusobno nisu usporedivi te samo zbunjuju potrošače. To je iznimno bitno zbog činjenice da je u posljednjih desetak godina zbog oštećenja ozonskog omotača opasnost od štetnih učinaka ultraljubičastih zraka značajno povećana.

S 250 godina iskustva i znanja, Avène dermatološki laboratoriji istinski su lideri u segmentu medicinske dermokozmetike i uveliko su zaslužni za stvaranje svijesti o štetnom učinku te nužnosti adekvatne zaštite od oba tipa UV zraka - UVA i UVB. Primjenjujući to saznanje u razvoju Avène Sun linije proizvoda za zaštitu od sunca, uspjeli su ujednačiti nivo zaštite od UVA i UVB zraka u svim svojim proizvodima. Velika većina proizvođača nudi adekvatnu zaštitu od UVB zraka, ali zaštita od UVA zraka nije na potrebnom nivou. To je posebno značajno kada se u obzir uzme podatak da su UVA zrake kao i UVB dugoročno odgovorne za prerano starenje kože i nastanak nekih vrsta karcinoma kože.

Melita Smolek, voditeljica Avène Sun linije proizvoda u Oktal Pharmi d.o.o. Zagreb, osvrnula se na najnovija istraživanja Avène dermatoloških laboratorija: "Avène laboratoriji godišnje provode velik broj naučnih istraživanja kako bi maksimizirali zaštitu od sunca koju pružaju njihovi proizvodi i spriječili neželjena djelovanja sunčanja. Najnovija naučna istraživanja o uticaju sunčevog zračenja na kožu, Avéne dermatološki laboratoriji provodili su kroz razne testove u svakodnevnim i ekstremnim prilikama.“

Prvo istraživanje pokazalo je kako u slučaju korištenja Avène Sun 50+ spreja treba 23 puta veća količina UV zračenja da bi se kod ispitanika pojavio osip i crvenilo, odnosno solarna urtikarija. 

Drugo istraživanje ispitivalo je otpornost osoba svjetlije puti na pojavu crvenila kože lica, ruku i leđa, pojavu hiperpigmentacije, a mjerena je i ukupna doza UV zračenja kojom su osobe izložene na 3.500 m nadmorske visine. Dokazana je izuzetna fotozaštita Avène Sun 50+ proizvoda i nakon ekstremnog trodnevnog izlaganja suncu na visokim nadmorskim visinama, bez pojave crvenila i opeklina. 

Treće istraživanje provedeno je u još ekstremnijim uvjetima na nadmorskoj visini od 4.550 m do 5.730 m prilikom tri planinarske ekspedicije u Meksiku. Nakon prvog dana niti jedan od sudionika nije imao znakove opeklina od sunca, dok je i nakon drugog i trećeg dana zaštita od opeklina ostala izuzetna kod čak 91 posto ispitanika. 

Svi testovi, također, potvrđuju veliko zadovoljstvo kozmetičkim svojstvima proizvoda kao što su: miris, boja, upijanje i hidratacija kod 90 posto ispitanika.
 

Krema za zaštitu od sunca

 • za suhu i osjetljivu kožu lica i tijela;
 • fototip I i II;
 • za prevenciju pojave tamnih pigmentacija, fotodermatoze i smanjenje rizika od fotosenzibilizacije;
 • kod postoperativne zaštite ožiljaka;
 • prilikom intenzivnog izlaganja suncu (more, visoke planine, tropske zemlje);
 • povećava prag izbijanja solarne urtikarije na zaštićenoj koži 23 puta.


Dječje mlijeko za zaštitu od sunca SPF 40

 • za osjetljivu dječju kožu sklonu opekotinama od sunca;
 • fototip II i III;
 • prilikom intenzivnog izlaganja suncu (more, visoke planine, tropske zemlje).

Emulzija za zaštitu od sunca SPF 20

 • za normalnu, mješovitu i masnu kožu;
 • posebno za kožu s aknama;
 • koristi se i kao prelaz s visokog zaštitnog faktora (50+ ili 40).