VISOCOR® HM50

1 tlakomjer

Tlakomjer za potpuno automatsko mjerenje krvnog pritiska i pulsa na zapešću.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o medicinskom sredstvu,  a o rizicima i nuspojavama pitajte svog ljekara ili farmaceuta

Visocor HM50 namijenjen je za mjerenje krvnog pritiska i pulsa na zapešću kod odraslih osoba starijih od 15 godina. Uporaba ovog uređaja preporučuje se bolesnicima s nestabilnim krvnim pritiskom za samostalno mjerenje krvnog pritiska u svom domu u svrhu kontrole i potpore liječenja.

Uređaj se mora koristiti u skladu s metodama opisanima u uputi za upotrebu te se ne smije koristiti u druge svrhe. Prije korištenja uređaja pažljivo pročitajte uputu za upotrebu.

• Mjerenje krvnoga pritiska kod djece zahtijeva specijalistička znanja! Molimo savjetujte se s ljekarom, ako želite mjeriti
krvni tlak djeteta. Nikada ne koristite uređaj za mjerenja na djeci/dojenčadi.
• Posebna dvostruko presavijena manžeta dizajnirana je za zapešće opsega od 12,5 cm do 21,5 cm.
• Na rezultate mjerenja automatskim tlakomjerima krvnoga pritiska utiču trudnoća, nepravilni otkucaji srca ili arterioskleroza. Mjerite svoj krvni pritisak u dogovoru sa svojim ljekarom.
• Niti pod kojim okolnostima ne stavljajte manžetu preko bilo koje od kritičnih tačaka npr. rane, aneurizme i dr. Postoji opasnost od povreda! To može uzrokovati prekid isporuke intravaskularnog pristupa (infuzije) ili rada drugih medicinskih uređaja za nadzor.
• Ne koristite uređaj bez prethodnog savjetovanja s ljekarom, ako ste podvrgnuti dijalizi, uzimanju antikoagulansa, inhibitora agregacije trombocita ili steroida. Pod tim uslovima može doći do unutrašnjeg krvarenja.
• Ako ste bili podvrgnuti mastektomiji, ne mjerite krvni pritisak na strani tijela gdje je odstranjena dojka zajedno s limfnim čvorovima ispod pazuha. • Uređaj sadrži male dijelove koje mogu progutati djeca. Zbog toga se uređaj mora držati izvan dometa djece u svakom trenutku.
• Mjerenje vlastitog krvnog tpritiska ne predstavlja liječenje. Ne mijenjajte samoinicijativno dozu lijeka koju je propisao ljekar.      
• Prije samoinicijativnog provođenja bilo kakvih mjera pročitajte poglavlje „Važne upute za upotrebu“.

Potpuno automatsko mjerenje krvnog pritiska i pulsa na zapešću.
Oscilometrijska metoda mjerenja krvnog pritiska i pulsa.
Prikaz nepravilnog pulsa na zaslonu.
Veličina manžete za zapešće 12.5 - 21.5 cm.
Klinički testirana tačnost mjerenja, ISO 81060-2.
Funkcija datum / vrijeme.
Memorija od 60 mjerenja: prikaz prosječne vrijednosti pohranjenih mjerenja.
Do 700 mjerenja s jednim setom baterija.

Kardiovaskularni sistem ima važan zadatak opskrbe svih organa i tkiva u tijelu s dovoljnom količinom krvi i važan zadatak uklanjanja
metabolita. Radi toga se srce steže i širi u pravilnim razmacima od oko 60 do 80 puta u minuti. Pritisak krvi na stjenke arterija kroz koje protiče, uzrokovan stezanjem srca, naziva se sistolnii krvni pritisak. Pritisak u sljedećoj fazi širenja srca, kad se ono ponovno puni krvlju, se naziva dijastolni. Tokom dnevnog mjerenja određujete obje vrijednosti.

Naš krvni pritisak odgovara na unutrašnje i vanjske uticaje kao osjetljivi mjerni instrument. Pod mentalnim, fizičkim i okolišnim uticajima, on se mijenja sve vrijeme i nikada nije konstantan. Razlozi fluktuacije vrijednosti krvnog pritiska mogu biti: kretanje, govor, konzumiranje hrane, alkohola ili nikotina, nervoza, unutrašnja napetost, emocije, sobna temperatura, nedavno mokrenje ili peristaltika crijeva, utjecaji okoliša poput kretanja i zvukova itd. Čak i promjene vremena i klime mogu utjecati na vaš krvni pritisak. To objašnjava zašto su vrijednosti izmjerene kod ljekara često više od onih izmjerenih kod kuće u svom uobičajenom okruženju.
Čak i doba dana ima uticaj na vaš krvni pritisak. Vrijednosti su najviše tokom dana. Tokom popodneva i navečer malo se snize. One su niske dok spavate, ali se relativno brzo povise nakon što ustanete. Jednokratno i neredovno mjerenje malo govori o vašem stvarnom krvnom pritisku. Pouzdana procjena moguća je samo kad se mjerenja rade redovno. Razmotrite izmjerene vrijednosti krvnog pritiska sa svojim ljekarom.

VEZANI SADRŽAJI

PREHRANA ZA ZDRAVO SRCE

Za naše podneblje prirodnija je mediteranska prehrana, model koji je uzor mnogim zemljama, a temelji se na sezonskim namirnicama i jednostavnim, „siromašnim” jelima

Saznajte više

ČUVAJTE SVOJE SRCE

U slučaju povišenoga krvnog tlaka i povišene razine kolesterola u krvi, rizik nastanka srčanog infarkta povećava se i do 15 puta.

Saznajte više

NIZAK KRVNI TLAK

Nizak krvni tlak (hipotonija) kao znak ortostatskog poremećaja dovodi do nedostatne cirkulacije u mozgu.

Saznajte više