VISOCOR® OM50

1 tlakomjer

Tlakomjer za potpuno automatsko mjerenje krvnog pritiska i pulsa na nadlaktici.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o medicinskom sredstvu,  a o rizicima i nuspojavama pitajte svog ljekara ili farmaceuta

Uređaj je dizajniran za neinvazivno mjerenje sistolnog i dijastolnog pritiska na nadlaktici, kao i za mjerenje pulsa kod odraslih osoba, odnosno osoba starijih od 12 godina. Upotreba ovog uređaja preporučuje se bolesnicima s nestabilnim krvnim pritiskom koji moraju mjeriti krvni pritisak u svom domu i za potrebe terapije.

Uređaj se mora koristiti u skladu s metodama opisanima u uputi za upotrebu te se ne smije koristiti u druge svrhe. Prije korištenja uređaja pažljivo pročitajte uputu za upotrebu.

• Mjerenje krvnoga tlaka kod djece zahtijeva specijalistička znanja! Molimo savjetujte se s liječnikom, ako želite mjeriti krvni tlak djeteta. Nikada ne koristite uređaj za mjerenja na djeci/dojenčadi.
• Manžeta je napravljena samo za ovaj uređaj i ne može se koristiti za druge uređaje. 
• Na rezultate mjerenja automatskim tlakomjerima krvnoga pritiska utiču trudnoća, nepravilni otkucaji srca ili arterioskleroza. Mjerite svoj krvni pritisak u dogovoru sa svojim ljekarom.
• Ne stavljajte manžetu na ili preko kritičnih tačaka, kao što su rane, aneurizme i sl. Postoji opasnost od povrede! Moguć je i prekid intravaskularne isporuke (infuzije) ili drugog medicinskog uređaja za praćenje stanja.  
• Nemojte koristiti uređaj bez prethodnog savjetovanja s ljekarom ako ste na liječenju dijalizom ili uzimate antikoagulanse, inhibitore agregacije trombocita ili steroide. Posljedica primjene pri navedenim uvjetima može biti unutarnje krvarenje.
• Provjerite je li zračna cijev savjena. Savijena zračna cijev može spriječiti ispuhivanje manžete, te predugo prekinuti dotok krvi u ruku.
• Uređaj sadrži male dijelove koje mogu progutati djeca. Zato se uređaj mora držati izvan dohvata djece u svakom trenutku. Zračna cijev predstavlja rizik od davljenja. Molimo pridržavajte se uputa u vezi rukovanja manžetom kako biste izbjegli takav rizik. 
• Ako ste bili podvrgnuti mastektomiji, ne mjerite krvni pritisak na strani tijela gdje je odstranjena dojka zajedno s limfnim čvorovima ispod pazuha. 
• Mjerenje vlastitog krvnog pritiska ne predstavlja liječenje. Ne mijenjajte samoinicijativno dozu lijeka koju je propisao liječnik. 
• Prije samoinicijativnog provođenja bilo kakvih mjera molimo pročitajte poglavlje “Važne upute za upotrebu”.

Potpuno automatsko mjerenje krvnog pritiska i pulsa na nadlaktici.
Oscilometrijska metoda mjerenja krvnog pritiska i pulsa.
Prikaz nepravilnog pulsa na zaslonu.
Veličina manžete za nadlakticu 22 - 43 cm.
Klinički testirana tačnost mjerenja, ISO 81060-2.
Funkcija datum / vrijeme.
Memorija od 60 mjerenja: prikaz prosječne vrijednosti pohranjenih mjerenja.
Do 800 mjerenja s jednim setom baterija.
Adapter za rad na struju dostupan zasebno.


Kardiovaskularni sistem ima važan zadatak opskrbe svih organa i tkiva u tijelu s dovoljnom količinom krvi i važan zadatak uklanjanja
metabolita. Radi toga se srce steže i širi u pravilnim razmacima od oko 60 do 80 puta u minuti. Pritisak krvi na stjenke arterija kroz koje protiče, uzrokovan stezanjem srca, naziva se sistolni krvni pritisak. Pritisak u sljedećoj fazi širenja srca, kad se ono ponovno puni krvlju, se naziva dijastolni. Tokom dnevnog mjerenja određujete obje vrijednosti.

Naš krvni pritisak odgovara na unutrašnje i vanjske uticaje kao osjetljivi mjerni instrument. Pod mentalnim, fizičkim i okolišnim uticajima, on se mijenja sve vrijeme i nikada nije konstantan. Razlozi fluktuacije vrijednosti krvnog pritiska mogu biti: kretanje, govor, konzumiranje hrane, alkohola ili nikotina, nervoza, unutarnja napetost, emocije, sobna temperatura, nedavno mokrenje ili peristaltika crijeva, utjecaji okoliša poput kretanja i zvukova itd. Čak i promjene vremena i klime mogu utjecati na vaš krvni pritisak. To objašnjava zašto su vrijednosti izmjerene kod ljekara često više od onih izmjerenih kod kuće u svom uobičajenom okruženju.
Čak i doba dana ima utjecaj na vaš krvni pritisak. Vrijednosti su najviše tokom dana. Tokom popodneva i navečer malo se snize. One su niske dok spavate, ali se relativno brzo povise nakon što ustanete. Jednokratno i neredovno mjerenje malo govori o vašem stvarnom krvnom pritisku. Pouzdana procjena moguća je samo kad se mjerenja rade redovno. Razmotrite izmjerene vrijednosti krvnog pritiska sa svojim ljekarom.

VEZANI SADRŽAJI

PREHRANA ZA ZDRAVO SRCE

Za naše podneblje prirodnija je mediteranska prehrana, model koji je uzor mnogim zemljama, a temelji se na sezonskim namirnicama i jednostavnim, „siromašnim” jelima

Saznajte više

ČUVAJTE SVOJE SRCE

U slučaju povišenoga krvnog tlaka i povišene razine kolesterola u krvi, rizik nastanka srčanog infarkta povećava se i do 15 puta.

Saznajte više

NIZAK KRVNI TLAK

Nizak krvni tlak (hipotonija) kao znak ortostatskog poremećaja dovodi do nedostatne cirkulacije u mozgu.

Saznajte više