Vitamini za prevenciju hroničnih oboljenja

Nezavisne studije korištene u pripremi Centrum multivitamina pokazuju njihovu učinkovitost u prevenciji mnogih hroničnih oboljenja

Vitamini su organske supstance koje ljudski organizam ne može sintetizirati nego se moraju unositi kako bi se spriječili metabolički poremećaji. Upravo zato je Centrum kvalitetan izbor, jer se ističe svojom uravnoteženom formulom, koja sadrži 27 aktivnih sastojaka, i to 14 vitamina, 6 minerala te 7 elemenata u tragovima, u optimalnom količinskom odnosu. Kao vodeći multivitaminski preparat u svijetu, i u Bosni i Hercegovini je zauzeo vodeće mjesto u ovom segmentu, što je pokazatelj da su i domaći kupci prepoznali njegovu najveću komparativnu prednost, a to je čak 27 aktivnih sastojaka.

Brojne nezavisne studije, koje Wyeth laboratoriji koriste u pripremi Centrum multivitaminskih pripravaka, pokazuju njihovu učinkovitost u prevenciji mnogih hroničnih oboljenja kao što su kardiovaskularna oboljenja, karcinomi i osteoporoza. Iako su klasična oboljenja uzrokovana manjkom određenog vitamina, kao što su beri-beri, skorbut ili pelagra, gotovo nepoznata u zapadnim zemljama, posebne populacijske skupine i dalje su izložene riziku manjka vitamina. Nepotpuna i neodgovarajuća prehrana, dijete za mršavljenje, adolescencija, starija životna dob, trudnoća, ali i konzumacija alkohola i pušenje dodatno povećavaju potrebe organizma za vitaminima.

Važnost unosa folata i vitamina B skupine pokazala je Studija Health Professionals Follow-up Study (HPFUS). Tako je kod ispitanika koji su tokom 10 godina uzimali multivitamine u čijem su sastavu folati, zabilježen manji rizik od karcinoma kolona za 25%. Rezultati Nurses Health Study su, kod žena koje su tokom razdoblja od 15 i više godina redovno uzimale multivitaminske preparate, pokazali čak 75-postotno smanjenje rizika pojave karcinoma kolona. Nadalje, mnoge su studije dokazale povećan rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema i srčanog udara uzrokovanih ishemijom, koju se dovodi u vezu s niskim unosom folata.

Mnoge nezavisne studije pokušale su procijeniti odnose između unosa karotenoida i nastajanja karcinoma. Najbolji rezultati dobiveni su kod karcinoma pluća, crijeva, dojke i prostate. Antioksidacijsko djelovanje karotenoida, posebno beta-karotena, ali i retinola i provitamina A, koji mogu smanjiti rizik pojave karcinoma, posljednjih ih je godina stavio u prvi plan.

Posljednja istraživanja potvrdila su da je nedovoljan unos vitamina D mnogo češći nego se ranije mislilo. Njegov deficit u dječjoj dobi javlja se kao rahitis, dok u odraslih vodi do gubitka koštane mase te osteoporoze, čime se uvelike povećava rizik od prijeloma kostiju. U velikoj studiji koju je proveo ugledni New England Journal of Medicine, sudjelovale su žene u postmenopauzi, od kojih je 57 % pokazivalo umjereni manjak vitamina D, a 22 %  izraziti manjak vitamina D u organizmu, koji se očitovao kroz povišene količine paratiroidnih hormona u krvi. U drugoj studiji, provedenoj među adolescentima u Finskoj, čak 57 % testiranih imalo je sniženu koncentraciju vitamina D, a deficit vitamina D pronađen je kod 13 % testiranih.

Prilikom pripreme Centrum multivitamina, koji sadrže uravnoteženu kombinaciju vitamina i minerala, velika je pažnja posvećena i količini vitamina K. Njegova najznačajnija uloga očituje se u zgrušavanju krvi, a riziku manjka posebno su izložene osobe koje se tijekom dužeg vremenskog razdoblja slabije hrane ili su primorane uzimati antibiotike. Osim toga, među populacijom kod koje su količine vitamina K u krvi smanjene, dolazi do niže gustoće koštane mase te samim time i veće mogućnosti prijeloma kostiju.

Liječnici posljednjih godina sve više naglašavaju važnost uzimanja preparata koji sadrže kombinaciju vitamina i minerala, jer zbog savremenog načina života prehrana prosječnog čovjeka nije odgovarajuća. Organizmu su takvi dodaci potrebni posebno tokom zimskih mjeseci kada su aktuelne hronične bolesti poput prehlade i gripe.

Proizvodi iz linije multivitaminskih pripravaka Centrum

 • najprodavaniji multivitaminski pripravak širom svijeta*
 • 20 % udjela na svjetskom tržištu* 

Sve više ljudi okreće se sigurnoj nadoknadi mikronutrijenata u obliku gotovog vitaminsko-mineralnog pripravka u samo jednoj tableti dnevno. Samo sa Centrum proizvodom možete biti 100 % sigurni da ste uzeli upravo ono što vaše tijelo treba. Centrum je znanstveno razvijena formula koja sadrži 27 aktivnih sastojaka koji pomažu vašem organizmu da bude spreman na svakodnevne izazove.

Centrum od A do Ž potpuna je i uravnotežena formula koja sadrži 27 aktivnih sastojaka - 14 vitamina, 6 minerala i 7 elemenata u tragovima u optimalnom količinskom odnosu. Namijenjena je odraslim osobama koje žele biti sigurne da svaki dan uzimaju dovoljnu količinu vitamina i minerala.

Centrum Silver posebna je formula namijenjena zadovoljavanju potreba u pedesetim godinama života i starijima. U toj životnoj dobi potreba za unosom hrane se smanjuje, a potreba za nekim vitaminima i mineralima povećava. Centrum Silver sadrži uravnoteženu količinu upravo onih sastojaka potrebnih u toj životnoj dobi, ukupno 27 - od čega je 14 vitamina, 6 minerala i 7 elemenata u tragovima (povećane količine 8 aktivnih sastojaka nužnih upravo u tom razdoblju).

Centrum Junior - Vitamini, minerali i elementi u tragovima su elementi bez kojih rast i razvoj nisu mogući. Zahtjevnom dječjem organizmu potrebno je mnogo više energije i aktivnih tvari nego što mu to mogu pružiti današnji moderni obroci "brze hrane". Centrum Junior sadrži 25 aktivnih sastojaka i to 14 vitamina, 4 minerala i 7 elemenata u tragovima, upravo takvih da se zadovolje potrebe dječjeg organizma.

Wyeth – proizvođač Centrum linije multivitaminskih pripravaka

 • osnovan 1860. godine
 • sjedište - Madison, New Jersey 
 • 37 proizvodnih pogona na 5 kontinenata 
 • prisutan u 150 zemalja
 • 52.000 zaposlenih u svijetu
 • 10.000 stručnih saradnika u svijetu
 • prisutan na New York Stock Exchangeu
 • 17,4 milijarde američkih dolara prometa u 2004. godini
 • 2,4 milijarde američkih dolara uloženo u istraživanja i razvoj u 2004. godini.

* Izvor: IMS OTC Review Plus Annual 2004 Total Audited World