Dermokozmetička rješenja za suhu kožu iz Laboratorija Avène

U rješavanju problematike suhe kože istraživanja su pokazala izuzetnu učinkovitost patentiranog aktivnog sastojka Biocymentine® i Avène termalne vode

Posljednjih je godina u dermatološkoj nauci najprihvaćenija podjela na tri stepena pojačane kožne osjetljivosti  – osjetljiva, netolerantna i alergična koža. Pojam osjetljive ili reaktivne kože definiše se kao pojačana osjetljivost koja ne uključuje alergijske ili imunološke mehanizme. I kod osjetljive kože također možemo razlikovati različite tipove kože obzirom na količinu masnoća i vode u njoj. U skladu s tim kriterijima koža se može okarakterizirati kao: normalna, suha, masna, mješovita i osjetljiva. Osjetljiva koža najčešće je suha, a takvom postaje kada prestane proizvoditi dovoljno svojih masnoća.

Zbog nemogućnosti rješavanja problematike suhe osjetljive kože klasičnim kozmetičkim preparatima posljednjih se nekoliko godina razvilo novo područje pod nazivom dermokozmetika. O svakom dermokozmetičkom proizvodu moraju postojati publicirani i recenzirani klinički eksperimenti koji potvrđuju tvrdnje o učinkovitosti te farmaceutski standard u proizvodnji. Dermokozmetiku je dozvoljeno koristiti i nakon specifičnih tretmana ili terapija te kod dermatoloških stanja koja isušuju kožu.

Dokazana učinkovitost

U rješavanju problema osjetljivosti kože učinkovitost dermokozmetike Avène, francuskog farmaceutskog proizvođača Pierre Fabre, temelji se na termalnoj vodi kao osnovi. Kao jedan od najpoznatijih izvora termalne vode na svijetu, koja se koristi u proizvodnji dermokozmetike, Saint-Odile već je 270 godina poznat po hidroterapijskom lječilištu u koje dolaze ljudi s najrazličitijim kožnim problemima. Od 1975. lječilište nosi naziv Avène, po obližnjem malenom selu, a u njegovoj se blizini, na u svijetu jedinstven način, puni čuvena Avène termalna voda.

Najnovija istraživanja Avène dermatoloških laboratorija o suhoj osjetljivoj koži pokazala su izuzetnu učinkovitost dva aktivna sastojka.

Dugotrajna i iscrpna ispitivanja pokazala su da patentirani aktivni sastojak Biocymentine® dubinski djeluje na sam uzrok suhe kože. Svojim djelovanjem koži donosi tri vrste lipida: ceramide, sterole i esencijalne masne kiseline. Ove se masnoće, zbog srodnosti s masnoćama naše kože, u potpunosti ugrađuju u površinske slojeve epiderme i nadoknađuju manjak.

Kao drugi aktivni sastojak primijenjena je Avène termalna voda, koja umirujućim i antiiritacijskim djelovanjem suzbija simptome crvenila, nadražaja i ljuštenja, često prisutnih kod suhe osjetljive kože.

Česta posljedica nedostatka masnoća u koži je gubitak vode ili dehidracija kože. Takva koža je opuštena i bez svježine, umornog izgleda i često sivkaste boje. Stručnjaci Avène dermatoloških laboratorija dokazali su da se problem suhe kože može riješiti isključivo dubinskim suzbijanjem uzroka, pomoću proizvoda s dubinskim djelovanjem. Koristeći se tim saznanjima razvijena je bogata hidratantna krema Hydrance optimale riche, koja uz pomoć Biocymentinea® i Avène termalne vode rješava problem suhe i dehidrirane kože. Njena učinkovitost dokazana je ispitivanjem na 70 žena tokom 10 dana, od kojih je 32 % žena imalo suhu kožu, a 68 % vrlo suhu kožu.

Tu je i Trixera krema, čija formula s Biocymentineom® i Avène termalnom vodom zadovoljava potrebe suhe i vrlo suhe kože, a može se primijeniti i na izuzetno suhoj koži dojenčadi, djece i odraslih.

Treći proizvod s dubinskim djelovanjem je Cold krema, a riječ je o zaštitnoj kremi pripremljenoj prema tradicionalnoj farmaceutskoj formuli s pčelinjim voskom, bademovim uljem i, naravno, Avène termalnom vodom. Njena je primjena posebno preporučljiva tijekom hladnih i vjetrovitih zimskih dana, jer osim što nadomješta masnoće u koži, stvara i barijeru na njenoj površini.

Suha koža - uzroci, posljedice, preporuka

Osjetljiva koža najčešće je i suha, a karakteriše je nedovoljna proizvodnja vlastitih masnoća. Česta posljedica nedostatka masnoća u koži je gubitak vode ili dehidracija kože. Najčešći simptomi - napetost, zatezanje, nadražaj, crvenilo i ljuštenje. Koža je opuštena, umorna izgleda, često sivkaste boje i nedostaje joj svježina.

U suzbijanju suhoće kod osjetljive kože važno je voditi brigu o sastavu proizvoda i što je najvažnije djelovati dubinski. Preporučujemo primjenu proizvoda s malo konzervansa i bez parfema.

Avène dermatološki laboratoriji desetljećima se bave suhom kožom i pronalaskom odgovarajućeg rješenja za sve njene oblike. Stalna istraživanja u laboratorijima i na pacijentima utvrdila su učinkovitost dvaju važnih aktivnih sastojaka: 

  •  patentirani aktivni sastojak Biocymentine® dubinski djeluje na sam uzrok suhe kože. Donosi koži tri vrste lipida: ceramide, sterole i esencijalne masne kiseline. Zbog srodnosti ovih masnoća s masnoćama naše kože one se u potpunosti ugrađuju u površinske slojeve kože i nadoknađuju njihov manjak;
  •  Avène termalna voda s umirujućim, antiritacijskim djelovanjem suzbija simptome crvenila, nadražaja i ljuštenja, često prisutnih kod suhe i osjetljive kože.

Hydrance Optimale Riche

Bogata hidratantna krema za suhu i dehidriranu kožu s Biocymentineom® i Avène termalnom vodom.

Učinkovitost je dokazana ispitivanjem na 70 žena tokom 10 dana, od kojih je 32 % imalo suhu kožu, 68 % vrlo suhu kožu, a 83 % izjavilo je da ima osjetljivu kožu.

Rezultati ispitivanja:

  • 80 % žena izjavilo je da je nakon 10 dana primjene kreme Hydrance optimale riche koža meka, podatna, nahranjena i vlažna; 
  • dvije trećine žena je primijetilo umirenje nadražaja kože;
  • 93 % žena bilo je zadovoljno kvalitetom šminke nanesene nakon primjene kreme Hydrance optimale riche;
  • ispitanice su ocijenile da krema ima dobra kozmetička svojstva, da se lagano nanosi i upija;
  • 76 % žena smatra kremu Hydrance optimale riche boljom od uobičajene kreme koju koriste, a želju za kupovinom proizvoda izrazilo je 80 % žena.


Trixera krema

Formula s Biocymentineom® i Avène termalnom vodom zadovoljava potrebe suhe i vrlo suhe kože. Primjenjuje se i za posebne potrebe izuzetno suhe kože kod dojenčadi, djece i odraslih: 

  • koža s izraženim alergijskim promjenama (atopijski dermatitis);
  • prirođena izrazita suhoća kože (kseroza);
  • koža isušena medicinskim tretmanima.

Dodatak glikokola umanjuje svrbež. Trixera krema ne sadrži mirise niti paraben.

Avène Cold Krema

Za one najzahtijevnije, zaštitna krema pripremljena prema tradicionalnoj farmaceutskoj formuli s pčelinjim voskom, bademovim uljem i, naravno, Avène termalnom vodom. Osobito je preporučena njena primjena tokom hladnijih i vjetrovitih zimskih dana, jer osim što nadoknađuje masnoće u koži, stvara i prirodnu barijeru na površini kože.

Sve Avène proizvode za njegu suhe kože preporučeno je koristiti ujutro i navečer, na prethodno očišćenoj koži lica i vrata.