Podrška Svjetskom danu reanimacije u Bosni i Hercegovini pod motom ‘Tvoje ruke mogu spasiti život’

Oktal Pharma je prepoznala značaj projekta te pružila svoju podršku obilježavanju Svjetskog dana reanimacije u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini

Udruženje hitnih medicinskih tehničara FBiH, uz podršku Svjetskog i Evropskog reanimacionog vijeća (ILCOR i ERC) obilježili su Svjetski dan reanimacije u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Centralna manifestacija održana je 17. oktobra 2020. u Sarajevu, a pratile su je i radionice u gradovima Konjic, Kiseljak, Banja Luka, Donji Vakuf i drugim.

Kampanja je za cilj imala podizanje svijesti stanovništva Bosne i Hercegovine o značaju ranog prepoznavanja srčanog zastoja te educiranje o reanimaciji osoba koje nisu zdravstveni radnici, a koji se mogu naći na mjestu nesreće i pružiti pomoć do dolaska hitne medicinske pomoći.

Radionica je bila interaktivnog tipa, tako da su građani imali priliku praktično naučiti kako pokrenuti srce u tri jednostavna koraka (provjera - poziv - kompresija).
Svjetski dan reanimacije obilježen je u svim većim gradovima Europe, a na društvenim mrežama je izazvao veliku pažnju.

Kampanja se provela uz pomoć Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Resuscitacionim savjetom Republike Srpske i Udruženjem hitnih medicinskih tehničara Brčko Distrikta BiH.

Oktal Pharma je je pružila svoju podršku na način da je, s bzirom na epidemiološku situaciju, građanima skrenula pažnju i na značaj dezinfekcije, pa su, u skladu s tim, svi prisutni imali priliku koristiti Kodan maramice za dezinfekciju ruku i malih površina.