CICATRIDINA® VAGITORIJI

10 vagitorija

Cicatridina vagitoriji služe za ubrzanje zacjeljivanja oštećenja na sluznici rodnice i vraćanje prirodne vlažnosti rodnice.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o medicinskom sredstvu,  a o rizicima i nuspojavama pitajte svog ljekara ili farmaceuta

ŠTO SU CICATRIDINA VAGITORIJI I ZA ŠTO SE KORISTE?
CICATRIDINA vagitoriji djeluju zahvaljujući prisutnosti hijaluronske kiseline, mukopolisaharida koji se u velikim količinama nalazi u mnogim tkivima tijela. Hijaluronska kiselina funkcioniše kao strukturna podrška dajući tonus, trofizam i elastičnost tkivu. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da hijaluronska kiselina pomaže ubrzavanju i poboljšavanju postupka reepitelizacije i obnove tkiva.

INDIKACIJE
Pomoćna terapija reparativnih procesa u atrofičnim i distrofičnim stanjima vaginalne
sluznice. Pospješuje zacjeljivanje nakon poroda, ginekoloških operacija, u slučajevima
distrofije uslijed hemoterapije, ionizirajućega zračenja, kao i vaginalne suhoće zbog
nedostatka estrogena.

KAKO KORISTITI CICATRIDINA VAGITORIJE?
Izvadite vagitorij povlačeći za dva unaprijed odrezana kraja blistera i umetnite ga duboko u rodnicu. Prati ruke prije i nakon upotrebe medicinskog proizvoda.  

KADA l KOLIKO DUGO TREBA KORISTITI CICATRIDINA VAGITORIJE?
Koristiti jedan vagitorij dnevno, po mogućnosti navečer prije spavanja ili prema preporuci ljekara. Vrijeme upotrebe ovisi o razvoju simptoma; ukoliko je potrebno, Cicatridina vagitoriji mogu se koristiti duži period.

KADA SE NE BI TREBALI KORISTITI CICATRIDINA VAGITORIJI?
Nemojte koristiti u slučaju preosjetljivosti na neki od sastojaka proizvoda.
Trudnoća i dojenje
U tim slučajevima, potrebno je posavjetovati se s ljekarom.
Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada s opremom ili mašinama
Nisu potrebne posebne mjere opreza.

INTERAKCIJE S DRUGIM PROIZVODIMA?
Interakcije s drugim proizvodima nisu poznate, pa je preporučljivo savjetovati se s ljekarom prije upotrebe Cicatridina vagitorija zajedno sa drugim medicinskim proizvodima ili lijekove za vaginalnu upotrebu. 

NEŽELJENI UČINCI
Primjena svih proizvoda za lokalnu primjenu, posebno ako je dugotrajna, može uzrokovati senzibilizaciju. Ako se to dogodi, prestanite s primjenom i savjetujte se s ljekarom kako biste započeli prikladnu terapiju. Ako se pojave drugi neželjeni učinci, obavijestite svog ljekara ili farmaceuta.

UPOZORENJA
Držati izvan dohvata djece. Izbjegavati kontakt s očima. Ne gutati.

Natrijeva sol hijaluronske kiseline, uljni ekstrakt gotu kole (Centella asiatica), uljni ekstrakt nevena, uljni ekstrakt aloa vere, esencijalno ulje australijskog čajevca, polusintetički gliceridi, butilhidroksitoluen.

Cicatridina vagitoriji sadrže 5 aktivnih tvari: hijaluronsku kiselinu, gotu kolu, neven, aloe veru i čajevac. Sinergijski učinak 5 sastojaka potiče sintezu kolagena  i proces zacjeljivanja, djeluje protuupalno i smanjuje stvaranje edema, djeluje antibakterijski i antifungalno. Vagitoriji ne ostavljaju mrlje na donjem rublju. Mogu se koristiti duže vrijeme, ovisno o  trajanju simptoma.

pH vrijednost vagitorija nije moguće izmjeriti jer ne sadrže vodu.
Nema razloga da se vagitoriji koriste s lokalnom vaginalnom terapijom antibiotikom ili antimikotikom. Preporuka je pričekati da završi lokalna vaginalna terapija antibiotikom ili antimikotikom i da se onda počne s primjenom Cicatridina vagitorija.
Cicatridina vagitoriji ne sadrže hormone.